joi, 7 iunie 2012

Vama Veche. Punct


Cum îşi intră Soarele în drepturi, de 1 Mai sau de Paşte (care e mai repede sau mai cald ), toată lumea se agită dilematic: „Vama Veche sau Mamaia?”

Unde se duce mai multă lume? Unde e mai interesant? Şi mai multă distracţie?
Toate televiziunile realizează reportaje „la faţa locului”, cu aceleaşi „cluburi sclipicioase”, respectiv (cam aceiaşi) oameni distrându-se în Vama Veche. Reportajele din Vamă mi se par (de departe!) cele mai amuzante! Pare-se că, desi merg în fiecare an (sau weekend) pentru reportaj, nu au înţeles De ce se duc oamenii în Vama Veche?

Păi...
  • pentru că în Vamă poţi să vii şi cu Dacia lu’ tata şi cu Peugeot-ul de la firmă. Nu se uită nimeni ce maşină ai, atâta vreme cât nu o parchezi pe plajă!
  • pentru că în Vamă, nu-i obligatoriu să-ţi închiriezi sezlong, poţi să te prăjeşti la soare pe bancă la Stuff! 
  •  pentru că în Vamă, poţi să mănânci shaorma sau mâncare italiană, după cum ai bugetul sau pofta!
  • În Vamă, poţi să dormi la 4 stele sau pe plajă, după cum ai chef!
  • pentru că poţi să bei cocktail-uri pe plajă sau să vii cu ele gata pregătite în stropitoare (prietenii ştiu ceva! ), dar tot pe plajă dansezi!
În general, poţi face cam ce vrei tu în Vamă atâta vreme cât nu deranjezi pe alţii. Se întâmplă să-i deranjezi câteodată? Sigur că da, doar că eu nu am văzut pe nimeni care să se supere nici de observaţiile făcute, nici de deranjul creat! Ofensele se spală repede în Vamă...


(Sursa foto: http://blog.truzzia.com/2011/02/09/fara-corturi-in-vama-veche/)


Vama nu mai e ca altădată...
Sincer, habar n-am! Eu am fost de 3 ori în Vamă, în ultimii 3 ani, aşa că nu ştiu cum era înainte!
Da, sunt mai mulţi corporatişti decât nudişti sau studenţi. Ceea ce e destul de firesc. Cei pentru care Vama a reprezentat tinereţea, adolescenţa lor se întorc acum în Vamă, oameni realizaţi (sau nu), cu slujbe şi familii. Cu maşina de firmă în locul Daciei lu’ tata.

De ce (mai) vin?
La Vama Veche nimeni nu-ţi cere nimic, nu trebuie să te comporţi într-un anume fel. Orice e permis şi paradoxal, nu se petrec multe excentricităţi.
Oamenii se distrează, dansează, beau, mănâncă, fac plajă... Relaxaţi. Pentru că în Vamă:
  •  statutul nu e dat de hotelul unde stai sau restaurantul pe care-l alegi
  •  nu trebuie să te „înţoleşti” după ultimele trenduri ca să te duci în club
  •  e ok să nu-ţi doreşti „all inclusive” ca la turci sau servicii profesionale ca la nemţi.
  •   E ok să fii tu, aşa cum eşti acum, nu trebuie să te ridici la înălţimea aşteptărilor de acum 5 ani (când poate voiai să emigrezi, să fii însurat şi cu copii, să ai propria afacere...), nu trebuie să fii cum vrea şef’tu să fii...sau nevasta..sau părinţii....
În Vamă e ok să uiţi de competiţie: pentru cel mai tare job, cea mai mişto maşină, cele mai exotice concedii, ultimul Iphone, cel mai tare scump club....

Paradoxal, în Vamă oamenii au brusc mai puţine pretenţii de la alţii, mai puţine nemulţumiri sau critici. Pradoxal, în Vamă oamenii se simt bine cu ei înşişi aşa cum sunt, fără frustări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu