duminică, 26 februarie 2012

Primii...


Pentru mulţi, relaţiile publice sunt un domeniu predominant feminim. Doar avem nevoie de influenţă, farmec şi diplomaţie...
Cu toate acestea, cine a fost prima femeie din PR?
 
Wikipedia crede că e vorba de Georgiana Cavendish, Ducesă de Devonshire. Ducesa l-a sprijinit pe Charles James Fox să câştige alegerile, printr-o campanie susţinută de lobby şi relaţii cu presa vremurilor.
 Alţii consideră că Doris Fleischman, soţia lui Edward Bernays, ar fi fost una dintre pionierele relaţiilor publice. Ea a fost implicată în proiecte de comunicare în domeniul artelor, educaţie şi instituţii publice. Florida Public Relations Associations acordă anual premiul „Doris Fleischman”, pentru contribuţia mai puţin vizibilă publicului larg, a membrilor asociaţiei în cadrul industriei sau al asociaţiei.

Prima femeie ce a deţinut o funcţie publică în domeniul relaţiilor publice a fost însă Anne Williams Wheaton, primul secretar de presă al Preşedinţiei americane de sex feminin(în timpul mandatului lui Dwight Eisenhower). 







Şi dacă e vorba de egalitate de şanse în PR, se pare că primul profesionist de culoare în acest domeniu a fost Moss Kendrix. Compania sa, „The Moss Kendrix Organisation” avea drept motto „What the public thiks, counts”. Printre clienţii săi s-au numărat Ford Motor şi Coca-Cola.
Activitatea sa la Coca- Cola ( din anii 1950 până prin 1970) a revoluţionat modul de abordare al pieţei pentru mult iubitul produs american. În epoca Moss Kendrix, Coca Cola a implementat programe de promovare a produsului în rândul populaţiei americane de culoare, cu putere de cumpărare în creştere şi care devenea tot mai importantă pentru societatea americană. Pentru aceasta, Moss Kendrix a realizat parteneriate cu sportivi celebri de culoare (Bill Bruton), dar şi cu muzicieni precum Louis Armstrong şi Graham W. Jackson.

Sursa foto: http://www.prmuseum.com

Sursa foto:

Sursa foto:




















Primele spot-uri TV cu actori de culoare au fost realizate abia în anii 1960....


4 comentarii:

  1. Nu am gasit butonul de like al articolului, deci iti transmit printr-un comentariu ca mi-a placut mult modul in care ai gandit articolul, continutul, care este foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos. Sper sa mai gasesti si alte lucruri interesante pe acest blog.

      Ștergere
  2. Articolul a picat la ţanc pentru prezentarea pe care o am mâine la facultate. Vorbesc despre discriminarea rasială, discriminarea femeilor şi actul drepturilor civile. Deci...mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow, ce tema grea! Succes si ma bucur c-ai gasit ceva interesant pe-aici!

      Ștergere