vineri, 17 februarie 2012

Zâmbetul...o banalitate!


Nu zâmbim destul de des. Ne încărcăm CV-ul sau profilele sociale cu poze serioase, în care ţinem problemele lumii pe umerii noştri. Nu zic că o poză cu prietenii în faţa cortului la Vama Veche ar fi mai potrivită, dar un surâs n-ar strica! Umblăm serioşi prin viaţă şi prin birouri, căci, deh...a fi (pre)ocupat este dovada propriului succes.
Şi ne înşelăm amarnic! Se pare că omul e făcut să zâmbească, iar zâmbind nu pari neserios, ci dimpotrivă competent, sigur de sine. Iar tristeţea e contagioasă: consumată în doze zilnice, provoacă depresie şi scade eficienţa, iar în doze accidentale îndepărtează.

O banalitate....deunăzi, mi s-a părut incredibil de descurajant ca după două ore de „fugărit” căruciorul de cumpărături prin supermarket să fiu întâmpinată la casă de o doamnă ....serioasă de-ţi îngheţa sângele în vine, purtând un ecuson în piept „astăzi zâmbesc pentru dumneavoastră”. Mulţumesc! Pentru asta, pot să mă duc în piaţa din cartier, unde vânzătorii zâmbesc fiecărui client! Sigur, îşi promovează marfa, vor să fie amabili ca să mai cumperi şi mâine portocale. Dar m-am simţit mai împăcată în alegerea portocalelor din piaţă decât în supermarket. Nu m-am gândit „enşpe” minute dacă sunt degerate, dacă sunt dulci, dacă-s proaspete....Poate că zâmbetul vânzătoarei a venit ca o garanţie.


Zâmbetul vinde mai mult şi mai repede. Probabil că zâmbetul vinde orice. Poate că zâmbetul te „vinde” şi pe tine mai bine: în faţa prietenilor- inspiri bună dispoziţie, îi mobilizezi; în faţa şefului, a colegilor sau a clienţilor- eşti suficient de sigur pe tine şi stăpân pe situaţie încât să zâmbeşti; în faţa familiei şi a celor dragi- zâmbind le spui că totul e în regulă, orice problemă e sub control, e rezolvabilă.

Să zâmbim mai des, zic! Nu ne poate face rău, cel puţin ne face drumul mai plăcut.
"A smile is like windscreen wiper. Won't stop the rain, but allows you to drive along the road" (Jeanne Wasbro)



PS: Intenţia mea nu a fost să promovez spotul Cosmote (e ok, se descurcă, n-au nevoie de mine). Melodia se numeşte “Smile”, aparţine trupei Orba Squara şi se pare că nu a fost lansată încă, deşi a fost folosită pentru cel puţin încă un spot …Lumino The Dentist
Just a smile selling dental and telecom services!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu